Bij BossData vind je geen jobtitels zoals: ‘SEA specialist’, ‘Facebook expert’, of ‘dashboard wizard’. Hoewel marketingland vingerlikkend naar de T-shaped marketer kijkt, mikken wij op een ander soort marketer. 

(het klassieke t-shape model. source: digitalmarketer.com)

Begrijp ons niet verkeerd. Er is helemaal niets mis met een T-shaped marketer. Maar, bij BossData leiden we onze collega’s op tot C-level marketers. 

Eervolle vermelding aan how to SaaS voor de term, maar we kleuren hem lichtjes anders in… 

Hoe ziet de C-level marketer eruit?

 

Wel, bij BossData leiden we onze collega’s op tot digitale marketing consultants in de breedste zin van het woord. Alles start bij hands-on skills. We spreken hier over zoekmachine marketing (SEO, SEA), tracking & reporting (DataStudio/PowerBI, Tag Manager,…), socialmediamarketing (IG, FB, Li,…) en alle strategische vraagstukken die daarbij komen kijken (attributie, ROPO, …). 

Maar, we willen niet dat iemand op een enkele specialisatie werkt, zoals een T-shaped marketer eerder zou doen. We kiezen ervoor onze marketers te omschrijven als C-level marketers. Een C-level marketer is iemand die uitblinkt in alle hierboven vernoemde hands-on skills, en zich daarbij onderscheidt in 3 elementen…

 

1. Marketing niet als onbewoond eiland bezien, maar een district in je stad

Een C level marketer is er 1 die zijn oogkleppen afdoet en verder kijkt dan enkel marketing. Een type marketer dat begrijpt dat je pas succesvol bent als je de volledige organisatie in beweging kan krijgen.

Het is wat old school (s/o Kötler), maar de 4 p’s van marketing zijn hier vandaag nog steeds relevant. Want de promotie die je opzet, is niets waard als je pricing geen steek houdt. Zo ga je bv. niets verkopen als resellers je producten 25% goedkoper aanbieden. En kan je de perfecte online advertentiecampagne opstellen: als je landingspagina (place) niet werkt, dan heb je er ook niet veel aan. En natuurlijk vang je met een slecht product ook niet veel aan. 

Hetzelfde principe speelt tussen de verschillende afdelingen binnen je bedrijf. Marketing kan de logistieke afdeling helpen door meer in te zetten op producten waarvan een te hoge voorraad op stock ligt. Of misschien kan je de sales afdeling wel een handje toesteken?

Ten slotte zien we dat marketers onderling soms ook te weinig communiceren. Zo hebben de resultaten van bv. een SEO specialist impact op de inspanningen van de marketer die SEA campagnes opzet. Waarom zou je blijven adverteren op een zoekwoord waar je organisch het hoogst op rankt? En zo zijn er heus nog talloze voorbeelden.

 

2. Invloed uitoefenen op wat een bedrijf doet groeien, niet je aanzien

“Deze advertentie is 400.000 keer gezien, en heeft een CTR van 4%. Geweldig, toch?”. 

Ja, op zich niets mis mee. Het toont aan dat je campagne de juiste doelgroep bereikt, mét een relevante boodschap. Maar is een CEO/CFO tevreden als hij geen impact voelt onderaan de streep? Een C-level marketer weet dat clicks & impressies op zich niet het verschil zullen maken. Omzet, winst & groei. Dat is waar je invloed op wilt uitoefenen.

Door te mikken op bottomline impact, ga je jouw marketing inspanningen anders optimaliseren. Je kijkt bijvoorbeeld niet enkel naar omzet, maar ook wat meer naar marge. Plots is een white-label koelkast met hoge marge interessanter om te verkopen dan die iPhone waar je slechts €5 op verdient. 

Van zodra een marketer op deze manier invloed uitoefent, groeit het besef dat marketing geen kosten-, maar een investering post is. Dat is het effect dat een C-level marketer wilt hebben op een bedrijf en haar stakeholders. 

 

3. Complexe zaken, simpel verwoorden

Één van de moeilijkste skills van een C-level marketer, is om uit een grote hoeveelheid data, simpele inzichten te halen. Het heeft helemaal geen nut je presentatie vol te proppen met complexe grafieken en technisch vakjargon. De kunst is om op maat van je publiek een sterk verhaal te vertellen, zodat je na afloop krachtige actiepunten kunt opstellen.

We schreven een hele blog over hoe je aan de hand van data een sterke presentatie kunt opbouwen. Neem gerust een kijkje! (link binnenkort online)

source: howtosaas

Making digital marketing so important, even the CEO wants to get it.

 

Misschien een beetje cocky, maar we menen het wel. C-level marketers zijn in staat om een échte impact te maken in een bedrijf. Ze maken impact door campagnes op de juiste data aan te sturen, in te spelen op het feit dat marketing onderdeel is van een groter geheel, én mee te denken op het niveau van beslissingsnemers. 

We zien het bij BossData ook steeds meer. Door op deze manier te werken vinden de CEO’s & leidinggevenden hun weg terug naar de marketing meeting. Én weten onze consultants op een dieper niveau impact te maken bij de bedrijven waarmee we samenwerken. 

Hoe kan BossData bottomline impact maken binnen jouw organisatie? Vraag een gratis Potential Scan aan en we brengen het voor jou in beeld.